Aktuelt

04/11/2013

Den sidste vinhøst hos Brage Vin

Ovenpå adskillige år med dårlige vejrforhold for vinavlen i Danmark i almindelighed og måske særdeleshed i Asp, har vinbønderne Søren og Troels besluttet at ophøre med vindyrkning på vingården Brage Vin.

De første 5 år fra 2005-2009 var vejret generelt godt for vinavl i Danmark. De relativt høje udbytter og de gode kvaliteter gav grobund for optimisme og tro på fremtiden som vinbønder i Danmark. Desværre har de sidste 4 år været meget ugunstige og således var høsten lille i 2010 og 2011, mens der slet ikke blev høstet i 2012 og heller ikke i 2013 vil der blive lavet vin på druerne fra Brage Vin.

De første vinstokke blev sat i jorden for 13 år siden i efteråret 2000 og nu er det slut med at lave Brage Vin. Hovedårsagen til beslutningen er først og fremmest det dårlige vejr, men også to andre udfordringer har været medvirkende til beslutningen om at stoppe. Der er nemlig meget offentligt bureaukrati omkring erhvervsmæssig vindyrkning og det samtidigt med et stort tidsforbrug uanset om høsten er stor eller lille. Begge vinbønder arbejder fuldtid ved siden af vingården og fra starten havde det været tanken, at en af dem en dag ville kunne have vingården som hovedbeskæftigelse. Denne drøm er imidlertid ikke indenfor rækkevidde.

Der hænger stadig druer på vinstokkene om end kun i beskeden mængde. I april måned medførte en længere periode med kombinationen af stærkt solskin om dagen, frost om natten og meget tør jord at en stor del af planterne tog skade, således at nogle døde og mange gik ud helt ned til jorden mens resten kun satte en beskeden mængde druer. I den sidste del af modningsperioden har man konstateret, at druerne har udviklet sig meget langsomt og tilskriver dette at planternes safttransport stadigt er hæmmet af skaderne fra foråret.

Vinbønderne forventer at lukke virksomheden med årets udgang og vil indtil da realisere en del af udstyr og varelager. Vingården med planter overtages af Troels Juel som driver gården med almindelig planteavl og herudover arbejder som frøavlskonsulent. Han har dog umiddelbart ikke planer om at genoptage vinavlen og vil i stedet nyde at have lidt mindre travlt.

Søren og Troels erkender at det har været en svær beslutning at stoppe som vinbønder for det er et fantastisk erhverv med masser af gode oplevelser. Arbejdet i sommerhalvåret med at beskære og opbinde vinrankerne og især vinhøstens fællesskab bliver svært at undvære, men de får til gengæld tid til at besøge andre vinbønder under varmere himmelstrøg.

 

This website is copyright ® 2007, L. Ellerbæk. It is not legal to download text or photos without written permission.